Nederland Waterland: we doen er in Nederland van alles aan om het water ‘buiten de deur’ te houden, maar laten we eens kijken waar water voor nodig is: niet alleen om te zwemmen en om in te varen in elk geval…

Het nut van water
Je lichaam bestaat voor zo’n 60-70% uit water. Het meeste ervan zit in je lichaamscellen, de rest zit in het overige lichaamsvocht zoals bijv. bloed en lymfe.
Water is een oplosmiddel en een transportmiddel, ook in je lichaam. De meeste voedingsmiddelen lossen op in water en kunnen op die manier bij de lichaamscellen terechtkomen. Ook helpt water bij het afvoeren van verschillende afvalstoffen en is het van belang voor de temperatuurregulatie. Daarom is het zo belangrijk om als je ziek bent vooral voldoende te blijven drinken. Je lichaam heeft bij koorts bijvoorbeeld meer vocht nodig om het vochtverlies door o.a. transpiratie weer aan te vullen. Ook bij diarree en braken is de kans op uitdroging aanwezig.
Water wordt ook wel een levenselixer genoemd: een mens kan langer zonder eten dan zonder water.

Gezondheid en water
Zoals uit bovenstaande blijkt, is het van belang om je vochthuishouding op peil te houden.
Water wordt ook wel ‘Het goedkoopste medicijn’ genoemd (Water, Dr. F. Batmanghelidj).
Dus, als je je niet lekker voelt, ga dan voor jezelf eerst eens na hoeveel water je gedronken hebt die dag. Vaak kom je tot de conclusie dat het al lunchtijd is en dat je nog maar 1 glas water op hebt! Maar, zeg je dan, “…ik heb bij het ontbijt ook een kop Earl Grey thee genomen en 2 koppen koffie op…” Helaas voor jou, tellen die niet mee voor de -gemiddeld- anderhalve tot 2 liter die je zou moeten drinken per dag.

Goede voorbereiding is het halve werk
Als je op vakantie gaat met de auto zorg je er onder andere voor dat je banden goed zijn, de bandenspanning op peil is én dat je voldoende brandstof in je tank hebt zitten. En wat tank je? Benzine als je auto op benzine rijdt, gas als deze op gas rijdt en diesel als je een auto hebt die op diesel rijdt. Toch? En als je dit zou toepassen op je lichaam (dat ‘op water loopt’)…. ‘gooien we er koffie, thee en limonade in…’
Klinkt niet zo logisch als we het eerdergenoemde nut van water in ons achterhoofd houden.
Oftewel, als je goed voor je lichaam (jóuw transportmiddel) wilt zorgen, zorg dan voor de juiste brandstof. Je lichaam zorgt er dan voor dat jij je bestemming bereikt, op diverse vlakken. Drink je voldoende water, eet je goed en zit je toch niet lekker in je vel? Zullen we dan samen eens kijken wat de oorzaak hiervan is? Ik help je hier graag bij.

Tip
Bewaar een lege 1,5 literfles en vul deze ’s morgens vroeg met vers water. Als je thuis met meerdere personen bent, neem je uiteraard per persoon een fles. Wanneer de fles ’s avonds voor het slapen gaan leeg is, heb je voldoende water gedronken.