Het is weer zover! De zomerse temperaturen van februari hebben er ook flink aan bijgedragen. Ik hoor het alweer veel om me heen: “Ik heb zo’n last van hooikoorts!”
Wat is hooikoorts?
Bij hooikoorts is er sprake van een overdreven reactie van het afweersysteem op stuifmeel van pollen, grassen, onkruid, struiken en bomen. Hooikoorts komt voor bij 10 tot 20% van de Nederlanders. Snotneus, niesbuien, slecht ademhalen of last van de darmen zijn klachten die dan vaak genoemd worden. Deze stressvolle reactie op hooikoorts kan vaak m.b.v. kinesiologie gecorrigeerd worden. De beste periode om dit te doen is wanneer er geen pollen -waar jij op reageert- in de lucht zijn, zoals bijvoorbeeld in de koude wintermaanden. Dus van november t/m februari, al is het dit jaar wel een uitzondering i.v.m. de temperaturen in februari! Klik hier voor meer pollennieuws en een pollenkalender.
Hooikoorts en kinesiologie
Kinesiologie richt zich op het zelfherstellend vermogen van het lichaam, dus óók bij de aanpak van allergieën zoals bijvoorbeeld hooikoorts. Als kinesioloog maak ik gebruik van arm- of beenspiertesten. Met behulp van diverse testbuisjes waarin de pollen zitten, test ik vervolgens uit welke stof(fen) bij jou een stressvolle reactie opleveren. Deze testbuisjes worden door jou vastgehouden of op je navel gelegd. Er komt dus geen huidprik- of bloedtest of iets dergelijks aan te pas.
Afweermechanisme
Normaliter reageert een lichaam niet op lichaamseigen stoffen en treedt alleen op lichaamsvreemde stoffen zoals pollen eventueel een reactie op, afhankelijk van jouw gevoeligheid voor die specifieke stof.
Echter, als een lichaam al niet tegen lichaamseigen stoffen kan, hoe kunnen we dan verwachten dat het tegen lichaamsvreemde stoffen, zoals bij allergieën, kan? Die lichaamseigen stoffen zijn namelijk een belangrijk onderdeel van het afweermechanisme van het lichaam, dus des te meer reden om die stoffen eerst te testen (en te balanceren, zoals het ‘corrigeren’ binnen kinesiologie genoemd wordt). Soms is het zelfs al voldoende om dát gebalanceerd te hebben om hooikoortsklachten te verminderen.
De aanpak van allergieën
Voor de aanpak van een allergie heb je, vanwege bovenstaande, in elk geval twee afspraken nodig. Eventuele extra afspraken komen hier nog bij, maar dat is afhankelijk van de (hoeveelheid en soort) stoffen waar je allergisch op reageert.
Tijdens de eerste afspraak wordt de algehele belastbaarheid van het lichaam onderzocht en, indien nodig, gebalanceerd. Die algehele belastbaarheid is de basis: als je bijv. moe bent, reageer je sneller op prikkels. En dan hebben we het nog niet eens over hoe je je voelt in de pollentijd…
Basisstoffen
Bij de tweede afspraak wordt gekeken hoe het lichaam reageert op 5 basisstoffen (ei, calcium, vitamine C, vitamine B en suiker) waar het lichaam normaal gesproken goed op zou moeten reageren, omdat het lichaamseigen stoffen zijn: ei is goed voor de celopbouw, calcium voor de botten, vitamine C voor je weerstand, vitamine B(-complex) voor je zenuwstelsel en suiker voor je energiehuishouding. Als een basisstof een reactie oproept, zal deze eerst gebalanceerd moeten worden. Dit is een voorwaarde waaraan het lichaam moet voldoen om ook normaal te kunnen reageren op ‘lichaamsvreemde stoffen’ zoals bijv. graspollen.
Afhankelijk van deze eerste twee afspraken bekijken we samen of er vervolgafspraken nodig zijn om de reactie op de overige, lichaamsvreemde stof(fen) te balanceren.
Mocht je meer informatie willen hebben of graag een afspraak willen maken, klik dan hier.
0 Reacties