Regelmatig krijg ik de vraag “Waarom heb jij een lotusbloem als logo?”.
Los van het feit dat het een prachtige bloem is, heb ik er dus heel bewust voor gekozen.
Ik ben ook echt niet de enige die een lotusbloem in het logo verwerkt heeft.
Voor ik mijn huidige logo had, gebruikte ik een foto van waterlelies uit onze eigen vijver. Een waterlelie en een lotusbloem lijken qua bloem veel op elkaar, maar zijn toch niet aan elkaar verwant.
Lotuseffect
De lotusbloem heeft een zelfreinigend vermogen, ook wel het lotuseffect genoemd. Er blijft nooit water of modder aan de blaadjes hangen, ondanks het feit dat de plant groeit in moerasachtige wateren. *) Dit zelfreinigende vermogen is een prachtig iets en het doet mij denken aan kinesiologie. Kinesiologie helpt namelijk bij de activatie van het zelfherstellend vermogen. Dus ook een soort ‘reinigend’ vermogen.
Zelfherstellend vermogen
Heb jij je lichaam ooit hoeven vertellen hoe het een schrammetje moest genezen? Natuurlijk niet! Je lichaam weet dat tenslotte perfect zelf. Je hoeft het écht niet uit te leggen dat er eerst een korst gevormd moet worden ter bescherming, dat gebéurt gewoon. Je lichaam reageert automatisch op dat soort dingen. Net als het feit dat je koorts krijgt als je bijvoorbeeld last hebt van een flink griepvirus. Koorts is dan nodig om te helpen het griepvirus uit te schakelen. Ook weer een automatisch proces.
Groeiproces
Ook de menselijke groei lijkt op die van de lotusbloem. Vanaf de conceptie ben je aan het groeien. Allereerst in de buik van je moeder. Je groeit tijdens je leven van onbewust-zijn (modder) via je levenspad (steel) naar echt bewust-zijn (bloem). De lotusbloem is geworteld in de donkere moerasbodem en de steel baant zich een weg door het donkere water naar het licht.
Geblokkeerde emoties
Tijdens jouw eigen groei kunnen er dingen op je pad zijn gekomen waar je nu misschien nog last van hebt, maar waarvan je niet (meer) weet wat de oorzaak is. Bepaalde dingen zijn door je lichaam op zo’n moment namelijk heel ver weg gestopt, ter bescherming. Dit kan mogelijk later voor problemen zorgen, omdat de feitelijke oorzaak wellicht allang niet meer relevant is en je lichaam desondanks nog reageert alsof het nog steeds aan de orde van de dag is. Je wordt dan gehinderd in jouw groei en je hebt daardoor misschien wel last van geblokkeerde emoties. Klik hier voor een andere blog met meer informatie over emoties.
Beperkende overtuigingen
Soms heb je, door ervaringen in het verleden, jezelf dingen wijsgemaakt. Ook weer uit bescherming. Als je die ‘dingen’, ook wel overtuigingen genoemd, maar vaak genoeg tegen jezelf zegt (of zelfs alleen maar denkt), gaat je lichaam er vanzelf naar handelen. Je lichaam wil maar wat graag aan jouw verwachtingen voldoen om te voorkomen dat je er last van krijgt. Dus wanneer jij bijvoorbeeld tegen jezelf zegt dat het je vast niet lukt om een voldoende te halen voor je toets, ga je dat ook niet halen. Want tja, als je wél een voldoende haalt, klopt het niet met het beeld dat je van jezelf hebt, wat vervolgens ‘stress’ oplevert als je het dus wel haalt.
Nieuwsgierig geworden?
Misschien inspireert dit artikel je wel om op zoek te gaan naar jouw oorsprong, jouw pad en het ontpoppen van jouw unieke en prachtige bloem? Mocht dat zo zijn en je vervolgens tijdens deze prachtige ontdekkingsreis ergens tegenaan lopen waar je wel wat hulp bij kunt gebruiken, schroom dan niet om contact op te nemen. Ik help je graag!
*) Bron: https://www.happywithyoga.com/overig/de-betekenis-van-de-lotusbloem/
0 Reacties