Ben jij, net als ik, ook zo’n held als het om de (half)jaarlijkse tandartscontroles gaat? Echt angst heb ik niet, maar er zijn dingen die ik liever doe dan een bezoek aan een tandarts.
Ik mag me echter gelukkig prijzen met een goed gebit en ben ontzettend blij dat ik kokosolie ontdekt heb. Waar kokosolie al niet goed voor is: bakken, braden en mondverzorging!

Kokosolie
Een paar jaar geleden kwam ik een zeer interessant boek tegen (Oil Pulling, Dr. Bruce Fife) over het gebruik van kokosolie als middel om je mond te reinigen en daarmee ook je gezondheid een handje te helpen. Door het spoelen van je mond met kokosolie, ook wel oil pulling genoemd, ontgift je je lichaam en help je het genezen.

Hoe werkt het?
De kokosolie verwijdert ziekteverwekkende micro-organismen en gifstoffen uit je mond die de oorzaak zijn van een slechte gezondheid. Tja, zul je zeggen, dat klinkt leuk, maar hoe doet die olie dat? De meeste van die micro-organismen zijn bedekt met een vettig membraan en doordat je vet niet samengaat met water, maar wel met olie, trekt de kokosolie in je mond deze micro-organismen aan.
Belangrijk is wel dat je de olie niet alleen maar in de mond houdt, maar deze actief door je mond beweegt. Vandaar ‘pulling’: je trekt als het ware de olie tussen al je tanden door, heen en weer. De olie komt daardoor ook op plekken die met een tandenstoker of tandenborstel slecht te bereiken zijn.

Kosten en baten
Een pot kokosolie kost niet veel en je hebt er maar 2-3 theelepels per dag van nodig. Je doet er dus erg lang mee! Zelf gebruik ik een pot gestolde biologische kokosolie. In de zomer, zeker afgelopen zomer, is de olie gewoon vloeibaar door de hogere temperatuur (meer dan 24 graden Celcius)
Als je de olie 15-20 minuten per dag rond in je mond spoelt, minstens 1x per dag, ga je al resultaten boeken. Begin er bij voorkeur op een lege maag mee. Vaker dan 1x per dag mag uiteraard ook. Wel is het belangrijk om de olie na afloop niet door te slikken, al kan het kleine beetje wat per ongeluk toch in je maag terecht komt echt geen kwaad. Spuug het uit in een bakje/zakje en gooi dit in de prullenbak. Als het goed is, is de olie i.p.v. doorzichtig nu wit geworden doordat er speeksel bij is gekomen (met bacteriën etc.).
Ikzelf was hier een paar maanden voor het bezoek aan de tandarts mee begonnen en ik kreeg complimenten van haar voor de gezondheidstoestand van mijn tandvlees en tanden! Heerlijk toch? Een natuurlijk product wat niet veel kost en je op alle vlakken helpt, want ook veel andere klachten kunnen hiermee verholpen worden.

Voor wie is oil pulling geschikt?
Eigenlijk kan oil pulling door iedereen vanaf ongeveer 5 jaar gedaan worden. Voor kinderen volstaat, afhankelijk van hun leeftijd, 1-2 theelepels.

Tip
Geef niet op als je de eerste dagen (of zelfs weken) meer klachten krijgt: dit zijn reinigingsreacties. Er zitten tenslotte als je net begint enorm veel gifstoffen en micro-organismen in je mond en je lichaam wil die maar al te graag kwijtraken en helpt jou op zo’n moment maar al te graag mee! Ga geen medicatie gebruiken om deze verschijnselen tegen te gaan. Het gebruik van kruiden en vitaminen kan geen kwaad.
En, niet onbelangrijk, drink voldoende water (gemiddeld 1,5 liter water voor een volwassen persoon; koffie, thee en bijv. frisdranken tellen niet mee). Drink, na een spoeling (en het even naspoelen met water) ook altijd een glas water.

Mocht je ondanks een gezond gebit toch angst hebben voor de tandarts, neem dan gerust contact met mij op. Met kinesiologie kunnen ook angsten en fobieën aangepakt worden.