Home » Blog » Alles over emoties » Heb jij ook zo’n last van vermoeidheid en wil je hier graag iets aan doen?

Heb jij ook zo’n last van vermoeidheid en wil je hier graag iets aan doen?

door | 11 mrt, 2019 | Alles over emoties

Heel veel mensen herkennen het wel, ik ook, je bent dus echt niet de enige! Je voelt je ontzettend moe, er komt weinig (goeds) meer uit je handen, je reageert geprikkeld op van alles en nog wat. En, erger nog, je bent je eigenlijk wel van je gedrag bewust en hebt daardoor vervolgens ook nog eens last van een schuldgevoel naar je directe omgeving. Wat kun je hier nu aan doen en wat voor plek neemt kinesiologie hierbij in?

Is er een verband tussen vermoeidheid en emoties?

Vermoeidheid is een gebrek aan energie. Het is eigenlijk net als bij een motor. Een motor heeft brandstof nodig om te werken. De voor die motor geschikte brandstof levert de energie voor de motor. De ‘motor’ van de mens heeft als brandstof glucose, die verkregen wordt door koolhydraten om te zetten in glucose, dé energiebron voor het lichaam.
Op het moment dat je, zoals zovelen in de huidige drukke westerse samenleving, heel veel in je hoofd zit en je gevoel negeert, blokkeer je je energiestroom op een bepaalde plek. De ‘motor’ krijgt dan onvoldoende brandstof wat vermoeidheid op kan leveren of andere klachten kan veroorzaken. Hoe dat precies werkt met andere klachten, leg ik later uit.
In elk geval kun je, door het negeren van je gevoel, last krijgen van emoties die je niet of niet goed genoeg verwerkt. Iedereen heeft te maken met emoties, dus je hoeft je nergens voor te schamen. Er is dus zeker een verband tussen vermoeidheid en emoties!
In de volgende paragraaf vertel ik meer over de emoties zelf. Voor nu ga ik eerst even verder in op de vermoeidheid.

Een menselijk lichaam heeft zoals gezegd glucose nodig voor alle lichaamsfuncties en voor de extra activiteiten. Het is daarom belangrijk om de juiste voeding tot je te nemen en goed voor jezelf te zorgen. Kijk allereerst eens heel bewust naar je voedingspatroon.
Vermijd het eten van zogenaamde snelle koolhydraten (zoals bijvoorbeeld gefrituurd voedsel, witte rijst, pasta, suikerhoudende dranken en suikerhoudende voedingsmiddelen) en zorg ervoor dat je voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Langzame koolhydraten zijn daarentegen juist wél heel goed. Deze zitten o.a. in volkoren producten (wel met mate), zoete aardappel, zilvervliesrijst, havermout, groente en fruit. Ze zorgen ervoor dat de glucoseafgifte gelijkmatig plaatsvindt in tegenstelling tot de snelle koolhydraten die voor glucosepieken zorgen, met alle gevolgen van dien. Je alvleesklier moet dan overuren maken om de suikers af te breken wat op den duur zelfs tot insulineresistentie van de lever kan leiden. Zolang de alvleesklier het druk heeft met afbreken van de overmaat aan suikers, zullen je lichaamscellen op de broodnodige glucose moeten wachten en voel je je moe.
Verder is de zorg voor een goede nachtrust en rekening houden met het minimaal aantal uren slaap heel bevorderlijk voor een goede gezondheid.

Zoals je merkt, kan vermoeidheid dus aan een meerdere factoren liggen. Ik zet ze nog even op een rijtje voor je: voedingstekort, verkeerde voeding (evt. door emotie-eten, dus ook hier weer de link met emotie), slaapgebrek (kan ook door emoties komen; wakker liggen van boosheid), ziekte (herstel van ziekte kost ook -veel- energie), teveel activiteiten, stress en onverwerkte of geblokkeerde emoties. Een aantal factoren waren al genoemd, een aantal nog niet.

Wat zijn emoties eigenlijk?

Waarschijnlijk ken je wel een aantal basisemoties zoals vreugde, verdriet, angst, boosheid, afschuw en verrassing. Er zijn er meer, maar dit is de meest bekende onderverdeling.
Een emotie bestaat uit een aantal elementen, het is niet alleen maar een gevoel(sreactie).
Als je bijv. met je kind wandelt en het schiet plots de straat op, reageer je direct. Vanuit emotie. Je schrikt waardoor er in je lichaam o.a. adrenaline aangemaakt wordt om snel en adequaat te kunnen reageren. Je grijpt je kind en trekt het nét op tijd voor de aansnellende auto op de stoep….
Een aantal elementen kun je in het bovenstaande wel herkennen: een gedachte, de lichamelijke activatie, de handeling, de gezichtsuitdrukking (niet expliciet genoemd, maar wel voor te stellen, toch?) en het gevoel wat door je lijf giert op dat moment.

Waarom zijn emoties dan zo nuttig? Nou, als je in dit voorbeeld geen emoties zou hebben, zou je wellicht te laat reageren op de actie van je kind. Je zou gaan nadenken over waarom het toch de straat op is gegaan… “…zou er wat liggen? Had hij nu dat autootje van thuis tóch meegenomen en is die per ongeluk gevallen en de straat op gerold…? Had ik hem nu toch maar thuisgelaten bij de oppas…”. Je kunt je voorstellen dat als je dán nog zou moeten reageren, je veel te laat bent. Wees dus blij met je emoties, maar krop ze niet op!
Het is ontzettend belangrijk om je emoties te erkennen en ze te accepteren.

Hoe kun je je emoties in balans houden?

Eigenlijk is het allerbelangrijkst, zoals hierboven al aangegeven, dat je allereerst je emoties erkent. Ze horen erbij! Ze mogen er zijn! Vervolgens is het belangrijk dat je ze ook accepteert zoals ze zijn. Accepteer van jezelf dat je boos bent omdat je bijv. de trein nét niet gehaald hebt. Als het komt doordat je zelf te laat van huis bent weggegaan, mag je jezelf best wel even boos toespreken. Dit is beter dan je emoties niet uiten. Als je namelijk niet boos op jezelf bent, ga je je emoties opkroppen met als gevolg frustraties. Je gaat je misschien wel afreageren op je partner of je begint totaal gestrest aan je toets doordat je in plaats van een half uur van tevoren nu maar een kwartiertje had om de stof nog eens door te nemen. Dit is dus niet functioneel. Het wordt pas helemaal onverstandig als je ze nóg langer opkropt.
Het kost je enorm veel energie om de emoties binnen te houden en dit kan ervoor gaan zorgen dat je last krijgt van vermoeidheid. Het is dus veel beter om je emoties te uiten, ongeacht welke. Deel je emoties, dat geeft energie! Je kent het vast wel, je hebt iets ontzettend leuks meegemaakt op je werk, maar je zit nu helemaal alleen in de auto, op weg naar huis. Nu zit de emotie dus nog ín je… Op het moment dat je het thuis aan je partner vertelt, uit je de emotie en voel je je gelijk stukken energieker. Heerlijk toch?

De relatie tussen emoties en lichamelijke klachten

Als je niet op de juiste manier je emoties verwerkt, zoeken deze emoties een andere uitweg. Ze willen gezien, gehoord en doorvoeld worden. Als je ze dus ontkent, al dan niet bewust, hebben ze een andere manier nodig om zich kenbaar te maken. Op dat moment gaan ze over in fysieke klachten. Als je bijvoorbeeld last hebt van stress (door welke emotie dan ook), kun je maagklachten krijgen. En dat merk je meestal wel!
Je doet jezelf er dus absoluut geen plezier mee door je emoties te onderdrukken of je groot te houden. Want voor wie doe je dat? Echt niet voor jezelf. En wie krijgt er uiteindelijk last van? Niet die ander voor wie je je zo groot hield: nee… jijzelf!
In de Chinese geneeskunde is de relatie tussen het fysieke en het emotionele al veel langer bekend. Er wordt daar ook uitgegaan van een verbinding tussen een orgaan en een emotie. De lever en gal hebben bijvoorbeeld te maken met boosheid. En zo komen ook maag, milt, longen, dikke darm, blaas, nieren, dunne darm en hart aan bod. Al deze organen hebben een naamgenoot als energiebaan. Een overschot (of tekort) aan energie in die orgaanenergiebanen kan allerlei klachten gaan geven.

Wat zijn onverwerkte emoties?

Nu gaan we wat dieper in op de zogenaamde onverwerkte emoties. Want het uiten van emoties, zoals een eerder uitgelegd, is goed voor je energieniveau en dus voor je gezondheid. Maar wat als je je verdrietig voelt en je geen enkel idee hebt waar dat gevoel mee te maken heeft? Hoe moet je dáár dan mee omgaan? Of je hebt als kind iets verdrietigs meegemaakt wat je niet hebt kunnen verwerken, waardoor je in je dagelijks leven moeite hebt met bepaalde situaties. Het is dan zeer verstandig om iets met die emoties te gaan doen, want er is nu sprake van een zogenaamde emotionele onbalans.

Ook hier is het van belang om die emoties alsnog te erkennen. Geef ze de aandacht en de ruimte en als je dit niet alleen kunt of durft, vraag dan om hulp aan een dierbare of aan een professional. Wie weet wordt het toch nog duidelijk waarom je je zo verdrietig voelt. Je geeft je emoties tenslotte de ruimte waardoor energie vrijkomt en dus in beweging komt. Mogelijk komt hierdoor dan ook de oorzaak naar boven. Mocht het je echter desondanks niet duidelijk worden wat de oorzaak van je verdriet was, hoeft dat niet per sé een probleem te zijn. Als je merkt dat je je goed voelt na het uiten, erkennen en accepteren van je verdriet, is het goed zoals het is.

Hoe merk je dat je emotioneel niet in balans bent?

Wanneer je emotioneel niet in balans bent, kun je niet doen wat je zou willen doen. Je wordt dan beperkt in je doen en laten. Je hebt gewoon niet de energie om ‘iets’ te doen en dan gaat het van kwaad tot erger. Je komt in een vicieuze cirkel terecht en dat is niet de bedoeling en verre van helpend. Energie is er niet voor om stil te blijven staan, energie moet stromen!
Andere symptomen van een emotionele onbalans zijn dat je sneller verdrietig, boos en geïrriteerd bent dan normaal. Of dat je je enorm loom en lusteloos voelt, dat ‘niets lukt’, je slecht slaapt, problemen hebt met je stoelgang, je veel piekert en misschien wel huiduitslag hebt.
Er zijn meerdere oorzaken voor een onbalans van emoties. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van stress op je werk en je kunt overwerkt zijn. Ook verkeerde voeding of een verstoord dag-nachtritme kunnen hieraan bijdragen, zoals eerder al is besproken.

Ook zorgt het voortdurend in je hoofd bezig zijn voor heel veel stress. Je hoofd maakt dan overuren, je wilt alles onder controle houden, terwijl het juist erg belangrijk is om een goed contact met je lichaam te hebben, met je gevoel. Ons bewustzijn (in je hoofd zijn) is namelijk net als het topje van een ijsberg. Onder het wateroppervlak is veel meer kennis beschikbaar, maar daar komen we met ons bewustzijn niet bij. Ons lichaam heeft heel veel sensoren en staat constant in verbinding met onze omgeving. Het pikt allerlei signalen op en reageert daar ook op. Grotendeels dus onbewust. Het is daarom van groot belang om op je lichaam te gaan vertrouwen. Dit is precies waarom ik zo blij ben met kinesiologie. Binnen de kinesiologie wordt namelijk contact gemaakt met je lichaam, met het onbewuste deel van jou. Ik was (en ben nog steeds met regelmaat) ook zo’n type die constant in haar hoofd bezig was en alles onder controle wilde houden. Nu durf ik steeds meer op mijn gevoel te vertrouwen en dat werkt! Ik ben er echter ook nog niet hoor, ik blijf leren…

Wanneer is er sprake van een emotionele blokkade?

Er bestaat ook nog zoiets als een emotionele blokkade. Deze is o.a. te herkennen aan het feit dat vaak alles ‘altijd goed gaat op één ding na’. Iemand staat er bijvoorbeeld om bekend dat hij altijd klaar staat voor een ander, hij staat mensen met raad en daad bij. Als je dan kijkt hoe het met hemzelf gaat, blijkt dat hij het misschien best lastig vindt om rond te komen. Hij kan misschien niet goed (genoeg) voor zichzelf zorgen. En dat lijkt dus heel erg vreemd gezien het behulpzame karakter van diegene.
In zo’n situatie ligt mogelijk een emotionele blokkade aan het gedrag ten grondslag. Hij heeft misschien wel enorme (faal)angst waardoor hij niet kan presteren als het om hemzelf gaat? Hij durft niet voor zichzelf op te komen. Of hij voelt zich minder waard dan anderen als gevolg van een minder prettige jeugd? Je ziet het, er kan van alles aan de hand zijn. Maar last heb je er dus wel degelijk van. Iemand wordt door ‘iets’ geblokkeerd in zijn vooruitgang, met allerlei gevolgen van dien: mindere prestaties op werk, weinig sociale contacten, etc.

Ook kan je een blokkade herkennen aan het letterlijk niet kunnen uiten van een, op dat moment volstrekt normale, emotie. Stel dat iemand hoort dat hij zijn allerliefste huisdier moet afstaan vanwege een allergie, dan is het heel normaal dat hij daar erg verdrietig door wordt. Als dat niet het geval is, is de emotie verdriet waarschijnlijk geblokkeerd.

Wat kan kinesiologie doen aan die vermoeidheid?

Kinesiologie betekent letterlijk de leer van de beweging. Kinesiologen maken gebruik van spiertesten om onbalansen bij iemand op te sporen. Deze spiertesten hebben overigens helemaal niets met kracht te maken. Er wordt namelijk maximaal 1 kg aan druk uitgeoefend (oftewel het gewicht van 1 pak suiker). Bij de testen wordt gekeken of iets ‘stress’ oplevert voor iemand. Die stress kan diverse oorzaken hebben: fysiek (bijv. verstuikte enkel), chemisch (bijv. allergie), emotioneel (bijv. faalangst) of elektromagnetisch (bijv. elektromagnetische straling). De oorzaak hoeft niet eens bekend te zijn. Er kan wel degelijk een onbewuste en dus onbekende oorzaak aanwezig zijn. Zeker op het gebied van emoties wil dat nog wel eens aan de orde zijn. Mensen komen dan bijvoorbeeld met fysieke klachten bij mij en dan blijkt de oorzaak iets emotioneels te zijn. De verbazing is dan erg groot als het werken aan die emotionele oorzaak ook nog eens die fysieke klacht heeft opgelost.

Nu volgen een paar voorbeelden van emoties die hun weerslag hebben op je lichaam en dus op de spiertest:
Als je aan iets heel engs denkt, je waarschijnlijk bang bent, kan een spiertest deze onbalans aantonen doordat de geteste spier de testdruk niet kan weerstaan.
Ook wanneer je denkt aan een verdrietig voorval, zoals in het voorbeeld van 1 paragraaf hierboven, zal een spiertest een onbalans aanduiden, tenzij er sprake is van een geblokkeerde emotie. Tijdens het denken aan het voorval zal je op zo’n moment waarschijnlijk verbaasd zijn doordat er niets aan de hand lijkt. Als er echter tóch sprake is van een geblokkeerde emotie komt deze door speciale technieken binnen de kinesiologie alsnog naar de oppervlakte en kan er iets aan gedaan worden, zodat de energie weer goed kan gaan stromen wat je algehele gezondheid ten goede komt.

Waarom heet een behandeling bij kinesiologie een balans?

Balans is een ander woord voor evenwicht. En binnen de kinesiologie gaat het erom dat de energie in de diverse energiebanen in evenwicht is. De energie stroomt door deze energiebanen, de zogeheten meridianen. Als alles in balans is, is er geen sprake van over- en onder-energieën in die energiebanen. Op het moment dat er een onbalans aanwezig is, betekent dit dat er minstens één energiebaan is die een teveel of een tekort aan energie heeft.
Die onbalans kan op meerdere manieren opgelost worden, maar de kinesioloog weet nooit op voorhand op wélke manier. Ook de correctie van zo’n onbalans wordt met spiertesten opgezocht. De ene persoon heeft baat bij massage van bepaalde acupunctuurpunten, een ander heeft juist behoefte aan inzichten door te gaan praten en voor weer iemand anders is het doen van bepaalde oefeningen de beste manier om deze op te lossen.
Het lichaam geeft dus aan WAAR de onbalans zit en HOE deze opgelost kan worden. Kinesiologie is daarom heel persoonlijk en er is geen sprake van een standaard behandelprotocol. Natuurlijk komt het wel voor dat bepaalde aandoeningen over het algemeen gebaat zijn bij een bepaalde correctie, maar het is zeker geen vaststaand feit. Een spiertest geeft hierbij uitsluitsel en dat is waar een kinesioloog vanuit gaat.

Een kinesioloog helpt de cliënt door het aanspreken of activeren van het zelfgenezend vermogen dat bij iedereen van nature aanwezig is. Hij doet dit opdat het lichaam van de cliënt de balans zélf kan herstellen. En dat is waar het allemaal om gaat: BALANS!

 

Balans geeft rust. Rust geeft ruimte. En ruimte zorgt voor groei… en dat willen we allemaal! Groeien, ons ontwikkelen. Toch?

Conclusie

Als het goed is, is het je nu duidelijk dat er aan jouw vermoeidheid best wel eens een emotionele blokkade ten grondslag kan liggen, omdat er nu eenmaal heel veel buiten ons bewustzijn gebeurt. En gelukkig maar, want als we álle prikkels bewust zouden ervaren, zouden we gillend gek worden! Wees daarom blij met jezelf, maar onderneem wel actie als je klachten krijgt zoals bijvoorbeeld dus een onverklaarbare vermoeidheid. Als je net 20 km gewandeld hebt, is vermoeidheid heel normaal. Als je echter niets gedaan hebt, kan het best zijn dat er iets aan de hand is. Dat ‘iets’ kan dus ook emotioneel zijn.

Wat ik nu graag met je wil delen is mijn gratis e-book om je meer inzicht in jezelf te geven. Hierin staan namelijk ook tips en oefeningen om fit aan je dag te beginnen. Ga hier lekker mee aan de slag en mocht je toch meer informatie willen hebben of een afspraak voor een consult willen maken, neem dan vooral contact met mij op.

Voor wie mij nog niet kent, heb ik een korte introductievideo opgenomen.

Warme groet,

Anouk Krens

Over Anouk

Als kinesioloog met een fysiotherapie-achtergrond wil ik je graag helpen met uitzoeken wat belangrijk voor jóu is, waar jíj blij van wordt. Ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn artikelen en dat ook jíj je weer fit, gelukkig en gezond kunt gaan voelen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Lachen is gezond: wees blij en lach!

Lachen is gezond: wees blij en lach!

‘Lachen is gezond!’, zeggen ze altijd. Waarom is lachen dan eigenlijk zo goed voor je? Hoe kan je dat in het dagelijks leven toepassen?
In mijn blog probeer ik je hier meer duidelijkheid over te geven. Ik ben heel benieuwd wat het jou gaat brengen.

lees verder
Het nut van emoties

Het nut van emoties

Dit artikel gaat over het nut van emoties. Iedereen kent ze wel. Ze overvallen je soms op de meest ongemakkelijke momenten. Waaróm zijn emoties dan zo nuttig? Hoe kun je er het best mee omgaan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin