Home » Blog » Alles over emoties » Lachen is gezond: wees blij en lach!

Lachen is gezond: wees blij en lach!

door | 29 jan, 2019 | Alles over emoties

Zou je je graag blij willen voelen? En heb je geen idee hoe je dat voor elkaar gaat krijgen?
Je hoort en leest het overal: lachen is gezond, maar hoe werkt dat dan? Wat als er niets om te lachen is?

Ontspanning
Laatst vroeg ik aan een hele goede vriend waarom hij altijd zo vrolijk is. Hij heeft namelijk best wel wat ongemakken waardoor ik me ook goed zou kunnen voorstellen dat hij bijvoorbeeld wat chagrijnig of geïrriteerd zou zijn. Wie zou dat in zijn geval niet zijn?
Zijn antwoord was: “Nou, dan zit mijn gezicht gewoon lekkerder!”
Hij heeft gelijk: ikzelf heb ook echt wel eens van die buien en dan moet ik gelijk weer aan zijn antwoord denken en komt er spontaan een lach op mijn gezicht. Dat voelt dan inderdaad stukken beter!

Probeer het maar eens: ga eens heel boos kijken en voel wat het met de spieren in je gezicht doet. En wat gebeurt er met diezelfde spieren als je nu eens een lach op je gezicht tovert (nee, níet die van een boer met kiespijn, dat is overdreven), hoe voelt dat?

Zelf merk ik dat als ik boos kijk, dit veel spierspanning oplevert en me dus energie kost. Op het moment dat ik blij kijk, voel ik gelijk ontspanning.
Zelfs bij een voor mijn gevoel neutrale blik heb ik al een kleine glimlach op mijn gezicht. Dat voelt heerlijk ontspannen.
Het tegenovergestelde is ook waar: als iemand boos kijkt, wordt wel gezegd dat het gezicht zo strak staat. In plaats van het woordje ‘strak’ kun je dan ‘gespannen’ lezen.

Lachen is gezond
Dit klopt helemaal, want het hele lichaam is erbij betrokken: je spieren, ademhaling, hart- en vaatstelsel, hormonaal systeem en ook je immuunsysteem!
Zelfs het vooruitzicht op een komische gebeurtenis heeft al een positief effect: de concentratie van stresshormonen (cortisol, adrenaline en noradrenaline) verlaagt en die van de stressverlagende hormonen (endorfine en groeihormoon) stijgt.

Sociale waardering
Lachen is echt goed voor je en kost je minder energie dan boos kijken. Je kunt door meer te lachen energiezuinig met je lichaam omgaan. Heerlijk toch?
Een bijkomend positief effect van jouw vrolijkheid is het effect op je omgeving. Over het algemeen wordt een goed humeur erg gewaardeerd en wordt het leggen van contact ermee vergemakkelijkt.

Primaire emotie
Lachen is één van de zes primaire emoties (bang, boos, blij, verdriet, afkeer, verbazing). Deze emoties zijn universeel en worden overal op dezelfde manier geuit en herkend.
Als je je boos voelt, ga je boos kijken. Als je verbaasd bent, krijg je een verbaasde blik. De emotie bepaalt dus hoe je deze uit. Wanneer je boos bent, ga je namelijk niet lachen. Zelfs een blinde uit een gevoelde emotie op deze manier.

Het leuke is dat dit omgekeerd óók geldt: als je een glimlach op je gezicht tovert gedurende een bepaalde tijd (zie tip hierna), geven je gezichtspieren aan je hersenen door dat je je vrolijk of gelukkig voelt. Op deze manier kun je je gevoel dus beïnvloeden.

Tip:
Tover eens bewust een glimlach op je gezicht en houd deze gedurende minimaal een halve minuut vast. Hoe voel je je na afloop?

Over Anouk

Als kinesioloog met een fysiotherapie-achtergrond wil ik je graag helpen met uitzoeken wat belangrijk voor jóu is, waar jíj blij van wordt. Ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn artikelen en dat ook jíj je weer fit, gelukkig en gezond kunt gaan voelen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Het nut van emoties

Het nut van emoties

Dit artikel gaat over het nut van emoties. Iedereen kent ze wel. Ze overvallen je soms op de meest ongemakkelijke momenten. Waaróm zijn emoties dan zo nuttig? Hoe kun je er het best mee omgaan?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin