Home » Blog » Alles over emoties » Het nut van emoties

Het nut van emoties

door | 31 dec, 2018 | Alles over emoties

Ken jij dat ook? Je hoort iemand heel boos tegen iemand anders doen en je krimpt ineen terwijl het niets met jou te maken heeft en je de persoon niet eens kent! Iets veroorzaakt deze angstreactie. Het herinnert je – op waarschijnlijk onbewust niveau – ergens aan. Dit is een emotionele reactie. Nu hoeft dit niet per sé heel ernstig te zijn, maar mocht blijken dat je dit wel heel vaak ervaart, is er mogelijk meer aan de hand.

Emotie
Het woord emotie komt van het latijnse emovere. Movere = bewegen. E(x) = van binnenuit. Oftewel: een emotie is iets waardoor je in beweging gebracht wordt. Het is energie die wil gaan stromen.
Hoe wordt een emotie in het dagelijks leven ervaren? Het is een gevoel, een innerlijke beleving die door een situatie wordt opgeroepen. Ook is er een verschil tussen bewuste en onbewuste emoties. Je ervaart namelijk niet alle emoties op bewust niveau, zie het eerdergenoemde voorbeeld.

Het nut van emoties
“Wat is het nut van emoties? Ik vind ze alleen maar erg lastig!”
Emoties hebben wel degelijk nut: dankzij een emotie zoals bijv. angst, kan er actie genomen worden (vluchten of vechten). Er ontstaat ‘ergens’ een energie die een weg naar buiten nodig heeft. Een emotie is van oudsher een zeer nuttige overlevingsreactie. Het is tenslotte van levensbelang dat je kunt vluchten of vechten als er gevaar dreigt. Hiervoor is onmiddellijke energie nodig. Deze wordt geleverd door de lichamelijke reacties (bijv. vrijkomen van adrenaline, hartslagversnelling) die ontstaan op zo’n moment. De hersenen sturen deze reacties aan en dit alles gaat razendsnel, zonder dat je er iets over te vertellen hebt.
Deze energie die in beweging gezet is, moet wel weg kunnen. Middels een actie zoals, huilen, lachen, boos worden en bewegen. Je kunt de beweging van de energie vergelijken met die van een golf in zee: een emotie heeft een hoogtepunt, maar zal daar nooit kunnen blijven. Kort erna zwakt deze al af en ebt de emotie weg. Het is dus absoluut niet nuttig om een emotie tegen te houden, want je blokkeert daarmee de energie. Je kunt beter de piek ‘afwachten en uitzitten’ dan deze proberen tegen te houden. Als de golf voorbij is, is deze ook echt weg en deze zelfde golf komt ook niet weer terug.

Geblokkeerde emoties
“Iemand zei me dat ik misschien wel last heb van geblokkeerde emoties… wat houdt dat in?”
Als je een emotie blokkeert, deze niet toelaat, moet de energie toch érgens heen. De energie gaat zich vervolgens vastzetten in het lichaam en afhankelijk van de emotie, worden bepaalde energiebanen (ook wel meridianen genoemd) hiermee belast en kunnen de bij die meridianen behorende organen en lichaamsdelen een onbalans aan energie krijgen (de ene krijgt een tekort, een ander teveel). Dit veroorzaakt de lichamelijke klachten die men op zo’n moment ervaart. Klachten zoals verkrampte spieren, hoofdpijn, maagpijn, misselijkheid, etc.
Het gevolg is dus dat je lichamelijke klachten krijgt, die vervolgens ook een mentale/psychische uitwerking kunnen hebben. Veel klachten, zelfs een allergie, kunnen door een emotionele ervaring ontstaan…

Tip
Als je een emotie voelt opkomen, probeer het bijbehorende gevoel echt volledig toe te laten en te ervaren. Ga de emotie niet uit de weg. Deze is nodig: voor verwerking van iets of ter voorbereiding van iets anders.

Wil jij óók weten of jouw klachten veroorzaakt worden door emotionele blokkades? Als het antwoord ja is, nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen op mijn site of zelfs direct een afspraak te maken.

Over Anouk

Als kinesioloog met een fysiotherapie-achtergrond wil ik je graag helpen met uitzoeken wat belangrijk voor jóu is, waar jíj blij van wordt. Ik hoop dat ik je kan inspireren met mijn artikelen en dat ook jíj je weer fit, gelukkig en gezond kunt gaan voelen.

 

 

Gerelateerde artikelen

Lachen is gezond: wees blij en lach!

Lachen is gezond: wees blij en lach!

‘Lachen is gezond!’, zeggen ze altijd. Waarom is lachen dan eigenlijk zo goed voor je? Hoe kan je dat in het dagelijks leven toepassen?
In mijn blog probeer ik je hier meer duidelijkheid over te geven. Ik ben heel benieuwd wat het jou gaat brengen.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin